Verkkokauppaan on lisätty valikoima kasviöljyjä. Minulta usein kysytään partaöljyn valmistuksesta ja jaan tässä nyt omia kokemuksiani öljyjen käytöstä.

Iho-ja partaöljy ovat ihon, parran ja hiusten hoitoon soveltuvia öljyjä tai öljyjen sekoituksia. Meillä kaikilla on yksilöllinen iho, jonka tarpeet vaihtelevat vuodenajan, iän, elintapojen ja terveydentilan mukaan. Teolliset voiteet sisältävät yleensä eniten vettä (INCI: Aqua), mikä tarkoittaa 70€/kg voiteessa olevan veden maksavan käyttäjälleen juurikin tuon 70€. Veden lisääminen seokseen tekee voiteesta levitettäessä kevyemmän, mutta vesi ei tarjoa ihon hoidon kannalta mitään merkittävää. Lisäksi veden käyttö vaatii säilöntäaineen käyttöä, mikä puolestaan saattaa lisätä ihoärsytystä. Etenkin talviaikaan vettä sisältävä voide tuntuu usein riittämättömältä.

Öljyt sen sijaan ovat 100% pelkkää asiaa. Ihonhoidon kannalta kasviöljyillä on erittäin suuri merkitys. Öljy valitaan oman ihotyypin mukaan: niistä voi tehdä sekoituksia, jolloin saadaan useamman öljyn hoitavat ominaisuudet käyttöön. Lisäksi öljyt ovat erittäin riittoisia: kasvoille riittaa itselläni 3-4 tippaa (1 g n. 20 tippaa), jonka ensin lämmitän kämmenten välissä, levitän kasvoille ja loput sitten hiuksiin. Käsissä lämmittäminen auttaa levittämään öljyn ohuelti. Talvella käytän eri öljysekoitusta, kuin kesällä, koska kesällä ihoni on erilainen.

Laitan tähän pari kokeilemaani iho-ja partaöljyn ohjetta, linkeistä löydät tarkempaa tietoa öljyistä. Öljyihin voit uuttaa esim. pihkaa, yrttejä tai lisätä hoitavaa tehoa ja tuoksuja eteeristen öljyjen avulle. Formuloinnissa on eroja vuodenajan mukaan: toisille sama öljy sopii läpi vuoden. Pohjaksi kannattaa valita kevyt, ihoon hyvin imeytyvä öljy, joka tekee öljysekoituksesta miellyttävämmän käyttää. Hoitavat öljyt ovat usein melko raskaita ja suosittelen ohentamaan niitä kevyemmällä öljyllä. Luotettavaa tietoa öljyistä löytyy mm. https://helenatur.com/- sivustolta.

Iho-ja partaöljy

– 50-60% kevyttä, ihoon hyviin imeytyvää öljyä tai niiden sekoitusta

Kaikille ihotyypeille soveltuvia: riisinlese, auringonkukkaöljy, viinirypäleensiemen, frakturoitu kookosöljy.

loput hoitavia öljyjä: suosittelen valitsemaan 2-3 hoitavaa. Esim.

Arganöljy Rasvoittuva iho, psoriasisiho, luonnonkiharat hiukset

Aprikoosinkiviöljy kaikille ihotyypeille kutivan kuivasta akneihoon

Jojobaöljy vahaesteri, joka tasapainottaa ihon talintuotantoa. Suojaava, pehmentävä. Kaikille ihotyypeille ja hiuksille.

Riisiniöljy Paksu ja tahmea, erimomaisen kosteuttava, antiseptinen, rauhoittava. Erinomainen parran-ja hiustenhoitoon

Kauraöljy Sopii kaikille ihotyypeille, erityisesti vanhenevalle, herkälle, kuivalle, vaurioituneelle ja hilseilevälle iholle.

  1. Puhdista sekoitusastia tai pullo (sekä sekoitustikku) esim. Neoamiseptilla tai muulla sterilointiin sopivalla aineella. Anna kuivua.
  2. Mittaa ainekset suoraan astiaan. Lisää eteeriset öljyt  – 1% painosta eli 100 ml öljyä 20 tippaa eteerisiä  öljyjä.
  3. Sekoita. Kaada takaisin pulloon. Säilytä valolta suojassa: ruskeat pullot sopivat tähän hyvin.
  4. Parasta ennen päiväys on sama kuin öljyjen parasta ennen päiväys: se öljy, jonka parasta ennen päiväys on lähinnä, määrittää päiväyksen. Auringonkukkaöljy sisältää runsaasti E-vitamiinia, joka voi parantaa öljyn säilyvyyttä.

: